Magyar ételek

Egyéb







Felvid√©ki ny√ļlraguleves

A ny√ļl elej√©t (a nyak√°t, szegy√©t) apr√≠tjuk fel ehhez a leveshez, n√©h√°ny darabka ny√ļlm√°jat √©s ves√©t is bele√©rtve. Az √∂sszev√°gott h√ļst t√∂bb v√≠zben tiszt√°ra mossuk, majd leforr√°zzuk, √©s ism√©t megmosva, gyeng√©n megs√≥zva, fŇĪszerezve puh√°ra fŇĎzz√ľk. K√∂zben a cs√°sz√°rh√ļst apr√≥ kock√°kra v√°gjuk, √ľvegesre pir√≠tjuk, beletessz√ľk az apr√≥ra v√°gott hagym√°t, a kis kock√°kra v√°gott vegyes z√∂lds√©get, a kett√©v√°gott ny√ļllapock√°kat, √©s a bab√©rlev√©llel √©s a sz√©tz√ļzott fokhagym√°val √≠zes√≠tve, megpir√≠tjuk. Megs√≥zzuk, borsozzuk, egy csipet major√°nn√°val fŇĪszerezz√ľk, √©s fedŇĎ alatt puh√°ra p√°roljuk. Ha a lev√©t elfŇĎtte, √©s zs√≠rj√°ra pirult, egy-egy √∂ntetnyi feh√©r borral f√∂lengedve p√°roljuk, m√≠g a ny√ļllapock√°k √©s a z√∂lds√©g meg nem puhult. Ekkor egy evŇĎkan√°l zs√≠rral √©s liszttel, egy csipet cukorral barna r√°nt√°st pir√≠tunk, betesz√ľnk egy kis z√∂ldpetrezselymet √©s egy kis darabcitromh√©jat (esetleg n√©h√°ny szem kapribogy√≥t) finomra √∂sszev√°gva. F√∂lengedj√ľk a megszŇĪrt ny√ļlh√ļs- √©s csontl√©vel, √©s sim√°ra keverve felforraljuk. Hozz√°tessz√ľk a megp√°rolt z√∂lds√©get √©s a csontj√°r√≥l leszedett √©s felapr√≠tott ny√ļlh√ļst. J√≥l felforraljuk, ut√°nas√≥zzuk √©s fŇĪszerezz√ľk. Bet√©tnek apr√≥ra szaggatott burgonyagomb√≥cot fŇĎz√ľnk bele, t√°lal√°s elŇĎtt belekeverj√ľk a tejf√∂lt, egy cs√∂pp must√°rt, √©s citroml√©vel bŇĎven √≠zes√≠tj√ľk. TŇĪzforr√≥n t√°laljuk (Ňźz- vagy szarvash√ļsb√≥l is fŇĎzhetj√ľk ny√ļlh√ļs helyett.)

Hozzávalók:
- 3 ny√ļllapocka
- 50 dkg ny√ļl apr√≥ h√ļs csontj√°val egy√ľtt
- 1 kis fej hagyma
- 20 dkg vegyes zöldség
- 1 cikk fokhagyma
- 7 dkg cs√°sz√°rh√ļs
- 1 dl tejföl, liszt
- 1 kis babérlevél
- só, törött bors, majoránna, egy darabka citromhéj (vagy kapribogyó)
- mustár, fehérbor, cukor, zsír, zöldpetrezselyem


A közzététel dátuma: 2008-09-03



 23 

Összesen: 86 db




Magyar ételek
Levesek


Látogatók száma: 725745