Előbb készítsük el a metélt tésztát; a lisztből a tojásokkal, sóval és kb. negyed pohárnyi vízzel kemény tésztát gyúrunk. Vékonyra nyújtjuk, 5-6 cm széles csíkokra vágjuk, ezeket egymásra helyezve, apróra felvagdaljuk, és szitára rakjuk száradni. A húst megmosva, hideg vízben tesszük fel, és kis lángon főzzük kb. 60 percig. Ekkor megsózzuk, beletesszük a gombát, a burgonyát (természetesen meghámozva, felvagdalva), és fedő alatt, kis lángon tovább főzzük. A sárgarépát és a hagymát megtisztítva, feldarabolva serpenyőben, olvasztott margarinban átpirítjuk. Mikor a burgonya csaknem puha, beletesszük a levesbe a tésztát, és még 10-15 percig főzzük. Ekkor adjuk hozzá a pirított zöldségeket és az aludttejet. Még 5-10 percig főzzük, majd tálaljuk; mielőtt asztalra adjuk, meghintjük apróra vagdalt petrezselyemzölddel, kaporral vagy zeller zölddel, és megszórjuk törött borssal.
Hozzávalók:
- 80 dkg marhahús
- 16 szem közép nagy burgonya
- 20 dkg sampinyon gomba
- 2 szál sárgarépa
- 4 kis fej vöröshagyma
- 1/2 l aludttej
- 2 evőkanál étolaj vagy olvasztott margarin
- törött bors, só, zeller zöld vagy kapor ízlés szerint
A tésztához:
- 4 tojás
- 20 dkg liszt