A pulykát megtisztĂtjuk, hátán a bĹ‘rt vĂ©gigvágjuk Ă©s lehĂşzzuk. 1 kilĂłnyi hĂşst ledarálunk belĹ‘le. A visszamaradĂł csontokbĂłl, zöldsĂ©gekkel levest fĹ‘zĂĽnk. A darált pulykahĂşshoz hozzáadjuk a darált sertĂ©shĂşst, (dagadĂłt vagy kicsit zsĂrosabb tarját, lapockát), a tejben áztatott zsemlĂ©t, 3 tojást, megsĂłzzuk, megborsozzuk, kevĂ©s gyömbĂ©r porral is megsĂłzzuk, majd jĂłl elkeverjĂĽk. A bĹ‘rt kiterĂtjĂĽk, nĂ©gyszög alakban rakunk rá 1 ujjnyit a darált hĂşsbĂłl, erre 1 sor sonkát, ezután 1 sor májat (melyet elĹ‘zĂł1eg pirĂtott májnak elkĂ©szĂtĂĽnk), ezután ismĂ©t darált hĂşst, erre egy sor vĂ©kony uborkaszeletet, utána 1 sor nyelvet, ezután 1 sor szalonnát, erre ismĂ©t darált hĂşst, utána 1 sor szeletelt fĹ‘tt tojást, utána 1 sor nyelvet, ismĂ©t darált hĂşst Ă©s Ăgy tovább. Ha minden anyag elfogyott, ráhajtjuk a bĹ‘rt Ă©s összevarrjuk. MĂ©ly tűzállĂł tálba tesszĂĽk, ráöntjĂĽk a hĂşslevest, majd 2 1/2 Ăłráig fĹ‘zzĂĽk, Ă©s a levesben hagyjuk amĂg fĂ©lig kihűlt. Ekkor kĂ©t vágĂłdeszka közĂ© tesszĂĽk, jĂł lenyomatjuk. A darált hĂşst mindig csak ujjnyi vastagon terĂtsĂĽk Ă©s vizes kĂ©zzel simĂtsuk el, mielĹ‘tt rátesszĂĽk a következĹ‘ rĂ©teget. NĂ©gyszög alakĂşra hajtjuk, ne sodorjuk fel, - Ăgy a sorok a helyĂĽkön maradnak.
Hozzávalók:
- 1 kg pulykahĂşs (mell vagy comb)
- 40 dkg sertéshús darálva
- 15 dkg sonka
- 15 dkg sertésmáj
- 3 db savanyĂş uborka
- 3 db főtt tojás
- 2 db főtt sertésnyelv
- 10 dkg fehér szalonna
- 1 db tejben áztatott zsemle
- 3 tojás
- só, törött bors, gyömbér