A pontyot alaposan megtisztĂtjuk,
belsĹ‘ rĂ©szĂ©t kiszedjĂĽk. TöltelĂ©ket kĂ©szĂtĂĽnk a csirkehĂşsbĂłl, 2
tojásból, az áztatott zsemléből, a vöröshagymán megpárolt 20 dkg
gombából, 6 tojássárgájából, 5 dkg vajból. Elkeverjük, és a hal
hasĂĽregĂ©be töltjĂĽk. Mártást kĂ©szĂtĂĽnk, melyhez 8 dkg olvasztott vajat,
3 dkg lisztet elkeverünk, föleresztjük 5 dl húslevessel, teszünk bele 5
dkg párolt gombát, az apró kockára vágott savanyú uborkát, a zúzott
fokhagymát, 2 kanál vágott zöldpetrezselymet, l felvágott póréhagymát,
2 citrom levĂ©t, egy kevĂ©s - halakhoz kĂ©szĂtett - fűszerkeverĂ©ket. Rövid
ideig főzzük. A halat beburkoljuk vajas alufóliába, s hátára fektetve l
Ăłra hosszat sĂĽtjĂĽk. Amikor elkĂ©szĂĽlt, elĹ‘melegĂtett tűzállĂł tálra
tesszĂĽk, Ă©s a forrĂłmártást kĂĽlön kĂnáljuk.
Hozzávalók:
- 1,5 kg ponty
- 15 dkg csirkehĂşs
- 1 zsemle
- 25 dkg gomba
- 2 vöröshagyma
- 2 tojás
- 6 tojássárgája
- 15 dkg vaj
- 2 kanál liszt
- 5 dl hĂşsleves
- 1 savanyĂş uborka
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 póréhagyma
- 2 citrom
- 2 dl tej
- só, bors, zöldpetrezselyem, fűszer keverék