A húst fölszeleteljük, szalonnával
megtűzdeljük, sózzuk, borsozzuk, forró zsírban hirtelen megsütjük, és
egy lábasba helyezzük. A sárga- és fehérrépát, a vöröshagymát karikára
vágjuk, rászórjuk a lisztet, egy kicsit pirítjuk, felöntjük vörös
borral, egy kevés vízzel, hozzátesszük a fokhagymát, babérlevelet,
felforraljuk, ráöntjük a hússzeletekre, és fedő alatt puhára pároljuk.
Ha a hús megpuhult, átszedjük egy másik edénybe. A mártást ízesítjük
egy fél narancs levével, a ribizli- vagy áfonyaízzel még egyszer
elforraljuk, szitán áttörjük, és hozzáadjuk a finom metéltre vagy
kockára vágott és puhára főzött narancshéjat. Tálaláskor minden
hússzeletre egy-egy meghámozott narancs karikát helyezünk, a közepére
egy sült gombafejet teszünk, és leöntjük a konyakkal ízesített
forrómártással. Rizskörítést adunk hozzá.
Hozzávalók:
- 1 kg őz- vagy szarvashús (bélszín vagy gerinc)
- 12 dkg füstölt szalonna
- 10 dkg sárgarépa
- 8 dkg fehérrépa
- 1 gerezd fokhagyma
- 5 dkg paradicsompüré
- 2 narancs
- 1 babérlevél
- 5 dkg liszt
- 6 dkg zsír
- 1 evőkanál ribizli- vagy áfonyaíz
- 2 dl vörösbor
- 20 dkg gombafej
- 5 cl konyak
- só, bors, vöröshagyma