Magyar Ă©telek

Egyéb







Borsodi tokány

A zsírban a finomra vágott vöröshagymát egy kissé fonnyasztjuk, majd belekeverjük a kockára vágott füstölt szalonnát. Ha a szalonna üveges, rátesszük a marhahúst, 1 cm széles, 5 cm hosszú csíkokra vágva. Egy kissé megpirítjuk, majd fedő alatt félpuhára pároljuk, közben bort, majd vizet adunk hozzá. Ha félig puha, beletesszük a sertéslapockát, szintén csíkokra vágva, egy kis törött borsot, sót, s így addig pároljuk, amíg teljesen meg nem puhult mindkét hús. Közben a köleskását leforrázzuk, 1-2 perc múlva szűrőkanállal leszűrjük, majd hideg vízzel jól kimossuk. Fazékba vizet teszünk fel, mintha gyúrt tésztát főznénk ki. Ha a víz forr, a köleskását kifőzzük benne, majd leszűrjük. Eközben a tokány levének kétharmadát külön tesszük. A kifőtt köleskását a zsíros lében levő húshoz (egy részt a mártásszerű léből tegyünk félre) keverjük, és együtt - kevés ideig - pároljuk. Lábost vagy pudingformát kizsírozunk, és a köleses tokányt jó erősen belenyomkodjuk. Néhány percre sütőbe tesszük, majd kerek tálba kiborítva tálaljuk. A fennmaradt mártásba egy kávéskanál paradicsompürét, egy kis citromhéjat és egy késhegynyi liszttel összekevert 2 dl tejfölt teszünk. Ha a mártás felforrt, a tokányra öntjük.
 
Hozzávalók:
- 25 dkg marhapacsni
- 25 dkg sertéslapocka
- 5 dkg füstölt szalonna
- 2 dkg zsĂ­r
- 1 kis vöröshagyma
- 25 dkg köles kása
- 1 kávéskanál paradicsompüré
- 2 dl tejföl
- 2 dl bor
- só, bors, citromlé, liszt

A közzététel dátuma: 2010-01-16



 13 

Összesen: 155 db




Magyar Ă©telek
MarhahĂşsok


Látogatók száma: 709254