Az egyben hagyott szép felsál
darabot közepĂ©n felszĂşrjuk, hogy a töltelĂ©knek bĹ‘ helye legyen. KĂvĂĽl
belül bedörzsöljük sóval, törött borssal, a belsejét paprikakrémmel
kevert majoránnával Ă©s kakukkfűvel is. Ezután a nyĂlásba elhelyezzĂĽk a
kolbászt (ha kell, két darabban), a kettévágott sárgarépákat, 1 -1
hosszúkás szelet füstölt szalonnát, a négyfelé vágott savanyú uborkát.
A nyĂlást hĂşstűvel lezárjuk, s a hĂşst kĂvĂĽl sűrűn megtűzdeljĂĽk fĂĽstölt
szalonnával. Ezután forrĂł zsĂrban minden oldalát rozsda vörösre sĂĽtjĂĽk.
Mellé tesszük a 15 dkg karikára vágott zöldséget, 1 db feldarabolt
vöröshagymát, Ă©s egy kis ideig pirĂtjuk. Ezután fel öntjĂĽk 1 dl vĂzzel
és 1 dl borral, és jól felforraljuk, majd fedő alatt pároljuk tovább.
Levét ha elfőtte, borral pótoljuk. Mindig csak egy ujjnyi lé legyen
alatta. Ha már a hús megpuhult, fedő nélkül, levét elpárologtatjuk,
adunk hozzá 1 kanál paradicsompĂĽrĂ©t, ezzel is pirĂtjuk egy kicsit, majd
belekeverjĂĽk a tejfölt, Ă©s ha szĂĽksĂ©ges, egy kis vĂzzel hĂgĂtjuk. Utána
felforraljuk. TárkonylevĂ©llel, kakukkfűvel, majoránnával ĂzesĂtjĂĽk.
Hozzávalók:
- 1 kg felsál
- 20 dkg lángolt kolbász
- 15 dkg zöldség
- 2 sárgarépa
- 1 db vöröshagyma,
- 2 db savanyĂş uborka
- 1 evőkanál mustár
- 1 kanál paradicsompüré
- 1 dl tejföl
- 6 dkg zsĂr
- 2 dl bor
- só, bors, kakukkfű, majoránna, tárkonylevél