Magyar Ă©telek

Egyéb







Erdélyi tárkonyos bárány

A bárányhúsból a csontokat kifejtjük és megmosva, annyi vízzel, amennyi ellepi kb. egy órai főzéssel jó erős csontlevest főzünk belőlük. A csontlébe egy kis fej hagymát, egy szál sárgarépát és petrezselyemgyökeret is főzünk. Közben a bárányhúst kockára vágjuk, és egy pillanatra bő, forrásban levő vízbe tesszük, majd leszűrjük, és 2-3 l vízben leöblítve, lecsöpögtetjük. Párolt rizst is készítünk köretnek, a szokott módon. A jól megmosott tárkonyleveleket apróra vágjuk (mint a zöldpetrezselymet szokás), szárait jól megmosva lábosba tesszük, rászűrjük a csontlevet. Beletesszük a bárányhúst, és annyi vizet adunk hozzá, amennyi éppen ellepi. Megsózzuk, beletesszük az apróra vagdalt tárkony felét; fedővel letakarva, majdnem puhára főzzük. Közben a lisztből és zsírból világos rántást készítünk, és azzal berántjuk. Kiszedjük belőle a tárkony szárát. Jól felforraljuk, majd beletesszük a visszamaradt vágott tárkonyt. Habverővel állandóan kevergetve hozzáadjuk a tejszínnel előzőleg összekevert tojássárgákat, és forrpontig hevítjük. (Ezzel már nem szabad forralni, mert simára keverjük.) Tárkonyecettel és esetleg néhány csöpp citromlével ízesítve azonnal, forrón, levesestálban adjuk asztalra, közvetlenül a tálaláskor elmorzsolva rajta a vajat. Külön tálon párolt rizst adunk hozzá bőven megszórva apróra vagdalt zöldpetrezselyemmel.

Hozzávalók:
- 1,20 kg bárány eleje
- 1 db sárga- és fehérrépa
- 3 dkg zsĂ­r
- 3 dkg liszt
- 4 dkg vaj
- 1 dl tejszín vagy tejföl
- 2 tojássárgája
- 2 evőkanál tárkonyecet
- egy kis csomó tárkonylevél
- sĂł, hagyma

A közzététel dátuma: 2011-02-20



 5 

Összesen: 29 db




Magyar Ă©telek
Bárány- és birkahúsok


Látogatók száma: 701083