Magyar Ă©telek

Egyéb







Farsangi fánk

Az élesztőt feloldjuk 1 dl langyos tejben, 2 dkg cukorral. Hozzákeverünk 4 dkg lisztet és megkelesztjük. Ezután a megszitált, langyosított liszt közepébe öntjük, s hozzáadjuk a három tojássárgát, a többi cukrot, a sót, citromhéjat, rumot, és annyi langyos tejet, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk. A tésztát jól bedagasztjuk, addig, míg hólyagossá nem válik. Majd belegyúrjuk a felolvasztott vajat. Tetejét vékonyan meglisztezzük, kendővel letakarjuk, és langyos helyen kelesztjük. Mikor megkelt, lisztezett deszkára borítjuk. Hüvelykujjnyi vastagságúra nyújtjuk, majd lisztbe mártott, éles bádog pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, majd a fánkokat lisztezett deszkára vagy tálcára rakjuk, egymástól távol; letakarjuk és megkelesztjük. Végül, ha megkelt, bőséges forró zsírba vagy olajba rakunk belőle annyit, hogy a fánkok ne legyenek szorosan, és fedővel letakarjuk. (A zsírban és fedő alatt is növekszik.) Egy-két perc sütés után a fedőt levesszük, a fánkokat megforgatjuk, és a másik oldalukat is megsütjük, most már fedő nélkül.

Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 6 dkg élesztő
- 10 dkg cukor
- 4 dl tej
- 10 dkg vaj
- 3 db tojássárgája
- reszelt citromhéj, egy pohárka rum, egy csipet só
- végül zsír vagy olaj a kisütéshez

A közzététel dátuma: 2012-01-28



 19 

Összesen: 49 db




Magyar Ă©telek
Meleg tészták


Látogatók száma: 701996