|
Magyar konyha fűszerei
A magyar konyha híres zamatos,
fűszeres ételeiről. A különleges, finom, gazdag ízek elérésében a
fűszerek nélkülözhetetlenek. A régi magyar konyha példamutató volt a
fűszerek felhasználása terén. Különösen a frissen, zöld állapotban
felhasználható fűszereknek jelentős vitamintartalma is van, de más egyéb
jelentőségük is van. A finom aromájú fűszerek, illóolajokat, gyantákat,
serkentő, izgató, színező, emésztést segítő anyagokat tartalmaznak.
Étvágygerjesztő stb. hatásuknál fogva igen alkalmasak a különböző kímélő
és diétás étrendek kialakításához. Nemcsak tetszetős színt, illatot,
küllemet adnak ételeinknek, hanem a gyomornedvek kiválasztását, az
anyagcsere folyamatok serkentését is elősegítik. Egyes fűszerfajták jó
hatással vannak a szív működésére, csökkentik a vérkeringési zavarokat.
Trombózist megelőző tulajdonságokkal bír a gyömbér, a fahéj, a bors.
Ismert ma már az is, hogy gátolják a mikroorganizmusok fejlődését, és
így megakadályozzák a bélben levő káros baktériumok szaporodását.
A hazánkban is évszázadok óta ismert és termesztett fűszerek levelei
(frissen és szárítva), szárai, termései, virágai, bimbói gazdagítják
ételeink ízeit, zamatgazdagságát. A közelmúlt időkben újra „felfedeztük"
Őket, hiszen néhány évtized alatt csaknem feledésbe merültek.
Napjainkban azonban ismét helyet kérnek konyháink polcain, hogy a ma
emberének is kárpótlást nyújtsanak azért a csekély fáradtságért, melyet
alkalmazásuk jelent.
Helyesen fűszerezni nem is olyan könnyű. Igyekezzünk eleinte
mértéktartóan, óvatosan fűszerezni. Némi tapasztalat megszerzése után
érzésünk, ízlésünk, szokásaink szerint már biztonságosan alkalmazhatjuk
fűszereinket. Nemcsak a távoli vidékekről importált fűszereket kutassuk,
hazánkban termő fűszernövények gazdag választéka biztosíték arra, hogy
itthoni fűszereink is bőséges választékkal segíthetik főzési
kultúránkat. Ha lehetséges, friss növényeket vásároljunk, ha alkalom van
rá, próbáljuk meg termeszteni is. Nagy mennyiséget sohase vásároljunk,
mert hosszabb idő után elvesztik aromájukat. A friss fűszernövényt
árnyas, szellős helyen szárítsuk, hogy jellegzetes színe, illata
megmaradjon. Legyenek mindig kéznél, de nem a tűzhely fölött, vagy
napnak kitéve. A gőztől is óvjuk szárított fűszeres üvegeinket.
Használjuk hát bátran értékes fűszereinket, sok örömünk telhet bennük.
Fűszerek
Bazsalikom Kakukkfű Szegfűbors
Borágó Kapor Szerecsendió
Boróka Koriander Szurokfű
Borsikafű Lestyán Tárkony
Cayenni bors Majoránna Turbolya
Citromfű Metélőhagyma Varjúháj
Fekete üröm Petrezselyem Vérfű
Gyömbér Porcsin Zsálya
Izsóp Rozmaring Zsálya (nagy levelű)
A közzététel dátuma: 2012-09-16
|
Összesen: 28 db
|
|
|
|