|
Fejes saláta
A fejes salátát alaposan megmossuk.
FolyĂłvĂzzel öblĂtsĂĽk le, ne áztassuk. A hervadt, hibás leveleket,
levélrészeket vágjuk le. Mindig közvetlenül tálalás előtt keverjük el a
kĂĽlönfĂ©le salátalevekkel Ă©s öntetekkel, mert hosszabb idĹ‘ után veszĂt
frissességéből, zamatából, értékéből. Mindig gondosan lecsurgatva tegyük
tálra, vagy vágjuk fel. Igen sok elkĂ©szĂtĂ©si mĂłdja van:
1. Paradicsomos saláta A kisebb darabokra tépkedett salátát meghintjük sóval, cukorral, citromlével, és borsozott paradicsomos ivólével. Tetejére Márvány sajtot reszelünk.
2. Sajtos Két evőkanál majonézt és egy kanál tejfölt simára keverünk, reszelünk bele 6-7 dkg Márvány sajtot. Metélő hagymát, sót, borsot, egy kevés citromlevet adunk hozzá. Elkeverjük a salátával.
3. Vitaminos Két evőkanál majonézt, 1 dl joghurtot, 10 dkg reszelt sárgarépát, 1 csomó zöldpetrezselymet, 1 csomó metélőhagymát, 1 apróra vágott almát, sót, borsot, 1 kanál citromlevet jól Összekeverünk, és a salátát beleforgatjuk.
4. Tejfölös Háromnegyed dl olajat simára keverĂĽnk egy kiskanál ecettel, egy kiskanál mustárral, egy gerezd fokhagymával, egy csipet sĂłval, meg cukorral Ă©s ĂzlĂ©s szerint törött borssal. VĂ©gĂĽl hozzáadunk 1 dl tejfölt, Ă©s a laskára vágott salátaleveleket fogyasztás elĹ‘tt egy fĂ©l Ăłrával megforgatjuk benne.
5. Erdélyi Egy dl tejfölt, egy kevés tárkonyecetet vagy friss tárkonylevelet elkeverünk 2 evőkanál olajjal, egy kiskanál citromlével, sóval, törött borssal, és a salátához keverjük.
6. Tojásos KĂ©t reszelt kemĂ©ny tojást, 2 dl tejfölt tálba teszĂĽnk adunk hozzá 1 kanál mustárt, 1 kanál paradicsompĂĽrĂ©i sĂłt, borsot Ă©s simára keverjĂĽk. ElkeverjĂĽk a salátával majd citromlĂ©vel Ă©s metĂ©lĹ‘hagymával ĂzesĂtjĂĽk.
7. Zöldmártással Egy kanál petrezselyemzöldet, kaprot, metélőhagyma vagy hagyma zöldet, 1/2 kanál lestyánlevelet, 1 kanál citromfüvet, egy kevés reszelt citromhéjat elkeverünk 10 dkg majonézzel, 1 kanál mustárral, 1 dl tejföllel 1 kanál citromlével, és a salátához keverjük.
8. Sajtmártással Ă–t dkg krĂ©msajtot 1 dl olajjal, 1 dl tejföllel simára keverĂĽnk. Adunk hozzá egy kiskanál reszelt hagymát, egy kanál metĂ©lĹ‘hagymát, ecetet, sĂłt, borsot, 1 dl tejet, egy zĂşzott fokhagymát, egy csipet cukrot. JĂłl elkeverve a salátához vegyĂtjĂĽk.
9. Mustárral Két tojássárgát elkeverünk 1 evőkanál olajjal, 1 evő kanál mustárral, 1 mokkáskanál porcukorral, 1 dl tej föllel, 1 kanál ecettel, sóval. Összekeverjük a salátával
10. Tormával Két dl tejfölbe egy kiskanál friss vágott kaprot keverünk, majd reszelt tormát (egy evőkanállal), egy csipet cukrot, 1 kanál citromlevet. Összekeverjük a salátával
11. Borral Egy tojásból, 1 dl olajból majonézt keverünk, adun! hozzá 1 dl bort, 2 dl tejfölt, 1 evőkanál reszelt hagymát 1 gerezd zúzott fokhagymát, sót, törött borsot, 10 dkg Márvány sajtot (áttörve), és jól elkeverjük. Össze keverjük a salátával.
12. Ketchuppal Egy tojássárgájához; cseppenként 1 dl olajat, egy csipet porcukrot, 1 kanál mustárt, sót, citromlevet keverünk. Teszünk hozzá 1 kanál reszelt hagymát vagy metélő-hagymát, egy kevés reszelt zellert, 1 kanál Piros Arany, 1 kanál ketchupot, és egy reszelt kemény tojást. Elkeverjük és a salátához adjuk.
13. Szalonnával Ă–t dkg fĂĽstölt szalonnát kockára vágunk majd kisĂĽtjĂĽk. ZsĂrjába egy gerezd fokhagymát, 1 dl tejfölt, 1 kanál ecetet keverĂĽnk, Ă©s forrĂłn ráöntjĂĽk az elĹ‘kĂ©szĂtett salátára. MegszĂłrjuk a kisĂĽtött szalonnakockákkal.
14. Almával Két evőkanál majonézt, 1 kanál mustárt, egy fél citrom levét habverővel simára keverjük. Két almát megreszelünk, 1 savanyú uborkát karikára vágunk, és a mártásba keverjük. Összekeverjük a salátával és jól lehűtjük.
15. Joghurttal Egy pohár joghurtot elkeverünk egy kanál paradicsompürével vagy ketchuppal, 1 kanál mustárral, sóval, borssal. Reszelünk bele egy kevés hagymát, megszórjuk metélőhagymával és megkeverjük. Összekeverjük a salátával, és petrezselyemmel meghintve tálaljuk.
A közzététel dátuma: 2011-09-10
|
Összesen: 93 db
|
|
|
|