Magyar Ă©telek

EgyébFejes saláta

A fejes salátát alaposan megmossuk. Folyóvízzel öblítsük le, ne áztassuk. A hervadt, hibás leveleket, levélrészeket vágjuk le. Mindig közvetlenül tálalás előtt keverjük el a különféle salátalevekkel és öntetekkel, mert hosszabb idő után veszít frissességéből, zamatából, értékéből. Mindig gondosan lecsurgatva tegyük tálra, vagy vágjuk fel. Igen sok elkészítési módja van:

1. Paradicsomos saláta
A kisebb darabokra tépkedett salátát meghintjük sóval, cukorral, citromlével, és borsozott paradicsomos ivólével. Tetejére Márvány sajtot reszelünk.

2. Sajtos
Két evőkanál majonézt és egy kanál tejfölt simára keverünk, reszelünk bele 6-7 dkg Márvány sajtot. Metélő hagymát, sót, borsot, egy kevés citromlevet adunk hozzá. Elkeverjük a salátával.

3. Vitaminos
Két evőkanál majonézt, 1 dl joghurtot, 10 dkg reszelt sárgarépát, 1 csomó zöldpetrezselymet, 1 csomó metélőhagymát, 1 apróra vágott almát, sót, borsot, 1 kanál citromlevet jól Összekeverünk, és a salátát beleforgatjuk.

4. Tejfölös
Háromnegyed dl olajat simára keverünk egy kiskanál ecettel, egy kiskanál mustárral, egy gerezd fokhagymával, egy csipet sóval, meg cukorral és ízlés szerint törött borssal. Végül hozzáadunk 1 dl tejfölt, és a laskára vágott salátaleveleket fogyasztás előtt egy fél órával megforgatjuk benne.

5. Erdélyi
Egy dl tejfölt, egy kevés tárkonyecetet vagy friss tárkonylevelet elkeverünk 2 evőkanál olajjal, egy kiskanál citromlével, sóval, törött borssal, és a salátához keverjük.

6. Tojásos
Két reszelt kemény tojást, 2 dl tejfölt tálba teszünk adunk hozzá 1 kanál mustárt, 1 kanál paradicsompüréi sót, borsot és simára keverjük. Elkeverjük a salátával majd citromlével és metélőhagymával ízesítjük.

7. Zöldmártással
Egy kanál petrezselyemzöldet, kaprot, metélőhagyma vagy hagyma zöldet, 1/2 kanál lestyánlevelet, 1 kanál citromfüvet, egy kevés reszelt citromhéjat elkeverünk 10 dkg majonézzel, 1 kanál mustárral, 1 dl tejföllel 1 kanál citromlével, és a salátához keverjük.

8. Sajtmártással
Öt dkg krémsajtot 1 dl olajjal, 1 dl tejföllel simára keverünk. Adunk hozzá egy kiskanál reszelt hagymát, egy kanál metélőhagymát, ecetet, sót, borsot, 1 dl tejet, egy zúzott fokhagymát, egy csipet cukrot. Jól elkeverve a salátához vegyítjük.

9. Mustárral
Két tojássárgát elkeverünk 1 evőkanál olajjal, 1 evő kanál mustárral, 1 mokkáskanál porcukorral, 1 dl tej föllel, 1 kanál ecettel, sóval. Összekeverjük a salátával

10. Tormával
Két dl tejfölbe egy kiskanál friss vágott kaprot keverünk, majd reszelt tormát (egy evőkanállal), egy csipet cukrot, 1 kanál citromlevet. Összekeverjük a salátával

11. Borral
Egy tojásból, 1 dl olajból majonézt keverünk, adun! hozzá 1 dl bort, 2 dl tejfölt, 1 evőkanál reszelt hagymát 1 gerezd zúzott fokhagymát, sót, törött borsot, 10 dkg Márvány sajtot (áttörve), és jól elkeverjük. Össze keverjük a salátával.

12. Ketchuppal
Egy tojássárgájához; cseppenként 1 dl olajat, egy csipet porcukrot, 1 kanál mustárt, sót, citromlevet keverünk. Teszünk hozzá 1 kanál reszelt hagymát vagy metélő-hagymát, egy kevés reszelt zellert, 1 kanál Piros Arany, 1 kanál ketchupot, és egy reszelt kemény tojást. Elkeverjük és a salátához adjuk.

13. Szalonnával
Öt dkg füstölt szalonnát kockára vágunk majd kisütjük. Zsírjába egy gerezd fokhagymát, 1 dl tejfölt, 1 kanál ecetet keverünk, és forrón ráöntjük az előkészített salátára. Megszórjuk a kisütött szalonnakockákkal.

14. Almával
Két evőkanál majonézt, 1 kanál mustárt, egy fél citrom levét habverővel simára keverjük. Két almát megreszelünk, 1 savanyú uborkát karikára vágunk, és a mártásba keverjük. Összekeverjük a salátával és jól lehűtjük.

15. Joghurttal
Egy pohár joghurtot elkeverünk egy kanál paradicsompürével vagy ketchuppal, 1 kanál mustárral, sóval, borssal. Reszelünk bele egy kevés hagymát, megszórjuk metélőhagymával és megkeverjük. Összekeverjük a salátával, és petrezselyemmel meghintve tálaljuk.


A közzététel dátuma: 2011-09-10 21 

Összesen: 93 db
Magyar Ă©telek
Saláták


Látogatók száma: 888808