Magyar ételek

EgyébMagyar konyha fűszerei

A magyar konyha híres zamatos, fűszeres ételeiről. A különleges, finom, gazdag ízek elérésében a fűszerek nélkülözhetetlenek. A régi magyar konyha példamutató volt a fűszerek felhasználása terén. Különösen a frissen, zöld állapotban felhasználható fűszereknek jelentős vitamintartalma is van, de más egyéb jelentőségük is van. A finom aromájú fűszerek, illóolajokat, gyantákat, serkentő, izgató, színező, emésztést segítő anyagokat tartalmaznak. Étvágygerjesztő stb. hatásuknál fogva igen alkalmasak a különböző kímélő és diétás étrendek kialakításához. Nemcsak tetszetős színt, illatot, küllemet adnak ételeinknek, hanem a gyomornedvek kiválasztását, az anyagcsere folyamatok serkentését is elősegítik. Egyes fűszerfajták jó hatással vannak a szív működésére, csökkentik a vérkeringési zavarokat. Trombózist megelőző tulajdonságokkal bír a gyömbér, a fahéj, a bors. Ismert ma már az is, hogy gátolják a mikroorganizmusok fejlődését, és így megakadályozzák a bélben levő káros baktériumok szaporodását.
A hazánkban is évszázadok óta ismert és termesztett fűszerek levelei (frissen és szárítva), szárai, termései, virágai, bimbói gazdagítják ételeink ízeit, zamatgazdagságát. A közelmúlt időkben újra „felfedeztük" Őket, hiszen néhány évtized alatt csaknem feledésbe merültek. Napjainkban azonban ismét helyet kérnek konyháink polcain, hogy a ma emberének is kárpótlást nyújtsanak azért a csekély fáradtságért, melyet alkalmazásuk jelent.
Helyesen fűszerezni nem is olyan könnyű. Igyekezzünk eleinte mértéktartóan, óvatosan fűszerezni. Némi tapasztalat megszerzése után érzésünk, ízlésünk, szokásaink szerint már biztonságosan alkalmazhatjuk fűszereinket. Nemcsak a távoli vidékekről importált fűszereket kutassuk, hazánkban termő fűszernövények gazdag választéka biztosíték arra, hogy itthoni fűszereink is bőséges választékkal segíthetik főzési kultúránkat. Ha lehetséges, friss növényeket vásároljunk, ha alkalom van rá, próbáljuk meg termeszteni is. Nagy mennyiséget sohase vásároljunk, mert hosszabb idő után elvesztik aromájukat. A friss fűszernövényt árnyas, szellős helyen szárítsuk, hogy jellegzetes színe, illata megmaradjon. Legyenek mindig kéznél, de nem a tűzhely fölött, vagy napnak kitéve. A gőztől is óvjuk szárított fűszeres üvegeinket.
Használjuk hát bátran értékes fűszereinket, sok örömünk telhet bennük.


Fűszerek
Bazsalikom    Kakukkfű    Szegfűbors
Borágó    Kapor    Szerecsendió
Boróka    Koriander    Szurokfű
Borsikafű    Lestyán    Tárkony
Cayenni bors    Majoránna    Turbolya
Citromfű    Metélőhagyma    Varjúháj
Fekete üröm    Petrezselyem    Vérfű
Gyömbér    Porcsin    Zsálya
Izsóp    Rozmaring     Zsálya (nagy levelű)

A közzététel dátuma: 2012-09-16 14 

Összesen: 28 db
Egyéb
Fűszerekről


Látogatók száma: 881520